ამ დიეტის ძირითადი არსია, მიირთვათ თეთრი ფერის პროდუქტები: კეფირი, მაწონი, იოგურტი, კვერცხი, ხაჭო და ა.შ. მოგეხსენებათ, რძის პროდუქტები მდიდარია კალცით. აქედან გამომდინარე, „თეთრი დიეტით“, კბილებსაც გაიმაგრებთ და ორგანიზმს სხვა სასარგებლო ელემენტებითაც უზრუნველყოფთ.
რა უნდა გაითვალისწინოთ დიეტის დროს:
- რძის პროდუქტის ცხიმიანობა არ უნდა აღემატებოდეს 3,5-4%-ს;
- ხაჭო შეიცავს ამინომჟავა მეთიონინს, რომელიც აუცილებელია ღვიძლისთვის, თუმცა, დღის მანძილზე 150 გრამზე მეტი ხაჭო არ მიირთვათ, რადგან ხაჭო ძალიან მდიდარია კალცით და კალცის გადაჭარბებულად მიღებამ, შესაძლოა უკუჩვენება გამოიწვიოს.
- ყოველდღიურად, ძილის წინ, აუცილებლად მიირთვით 150-200 გრამი კეფირი. ეს, პირველ რიგში, შიმშილის შეგრძნებას გაგიქრობთ და ასევე, ხელს უწყობს ნაწლავის მიკროფლორის ნორმალურად ფუნქციონირებას.
- თუკი თქვენთვის მაწონი უფრო მისაღებია, შეგიძლიათ, კეფირი მაწვნით ჩაანაცვლოთ.
- ამოიღეთ მენიუდან შაქარი, ცომეული, ტკბილეული და უმჯობესი იქნება, თუკი მარილსაც მინიმალური დოზით მიიღებთ.
- იმისთვის, რომ შიმშილმა ძალიან არ „შემოგიტიოთ“, ეცადეთ, საუზმესა და სადილს შორის 3-საათიანი შუალედი დაიცვათ.
- ვახშამი აუცილებლად უნდა მიირთვათ საღამოს 6 საათამდე.
- ვახშმიდან 3 საათის შემდეგ შეგიძლიათ მიირთვათ კეფირი ან ერთი ცალი ვაშლი.
მაშ ასე, დავიწყოთ!
პირველი დღე:
საუზმე: 100 გრამ იოგურტს დაუმატეთ 1 ჩაის კოვზი თაფლი და მიირთვით გამომცხვარ ვაშლთან ერთად. დააყოლეთ მწვანე ჩაი რძით, ოღონდ უშაქროდ.
სადილი: დაიწყეთ კომბოსტოს სალათის მცირე ულუფით, შემდეგ მიირთვით სტაფილოს პიურე (წვრილად დაჭრილი სტაფილო მოხარშეთ 50 გრამ რძეში და დააბლენდერეთ) და ბოლოს, 50 გრამ თევზის ფარშს დაამატეთ 50 გრამი ხაჭო, დაუმატეთ 1 უმი კვერცხი და რძეში დამბალი პურის პატარა ნატეხი. კარგად გადაურიეთ ერთმანეთში, მიეცით კატლეტის ფორმა, ორთქლზე გამოაცხვეთ და გემრიელად მიირთვით.
ვახშამი: მოამზადეთ ხაჭოს ნამცხვარი: 150 გრამ ხაჭოს დაუმატეთ 1 სუფრის კოვზი პურის ფქვილი, 1 კვერცხი, მიეცით მრგვალი ფორმა და შეწვით მცენარეულ ზეთში. ასევე, მიირთვით მწვანე ჩაი თაფლით.
მეორე დღე
საუზმე: გახეხილ სტაფილოს დაამატეთ გახეხილი ვაშლი და მოასხით ერთი სუფრის კოვზი იოგურტი. ეს სალათი შეგიძლიათ, მიირთვათ ერთ ნაჭერ ჭვავის ან ხრაშუნა პურთან ერთად;
სადილი: მიირთვით თევზის წვნიანი. გახეხილი ან დაჭრილი ჭარხალი იოგურტით და კარტოფილის პიურე შეზავებული მცენარეული ზეთით;
ვახშამი: რძეში მოხარშული წიწიბურა (200 გრამი რძე, 60 გრამი - წიწიბურა); 1 ნაჭერი ჭვავის პური.1 ჩაის კოვზი თაფლი და ცოტაოდენი იოგურტი. ძილის წინ მიირთვით ერთ ცალი ფორთოხალი და 150 გრამი კეფირი (0,5%-იანი).
მესამე დღე:
საუზმე: 200 გრამი იოგურტი ერთი ჩაის კოვზი თაფლით და 1 ცალი გრეიფრუტი ან ვაშლი;
სადილი: 100 გრამი მოხარშული ქათამი თეთრი სოუსით (სოუსისთვის: პატარა ქვაბში მოათავსეთ დაჭრილი მწვანილები, ხახვი და გახეხილი სტაფილო, დაასხით 100 გრამი რძე და მოშუშეთ გასქელებამდე). გარნირად კი, მოამზადეთ მოშუშული სტაფილო მწვანე ბარდით.
ვახშამი: 100 გრამი ხაჭო იოგურტით და ერთი ჩაის კოვზი თაფლით. ძილის წინ კი მიირთვით 1 ცალი ვაშლი და 150 გრამი კეფირი (0,5%-იანი).
მეოთხე დღე:
საუზმე: გახეხილ სტაფილოს დაუმატეთ 2 სუფრის კოვზი იოგურტი და 1 ჩაის კოვზი თაფლი. მიირთვით, ასევე, 100 გრამი ხაჭო იმავე რაოდენობის იოგურტით და თაფლით. ოდნავ მოგვიანებით კი - მწვანე ჩაი რძით.
სადილი: რძეში მოხარშული ბოსტნეულის წვნიანი (კომბოსტო, სტაფილო, კარტოფილი და მწვანილი მოხარშეთ 200 გრამ რძეში). თევზის ფილეთი და ხაჭოთი ორთქლზე გამომცხვარი კატლეტი.
ვახშამი: რძეზე მომზადებული შვრიის ფაფა 1 ჩაის კოვზი თაფლით. ძილის წინ კი მიირთვით ერთი ცალი ფორთოხალი და 150 გრამი კეფირი (0,5%-იანი).
დანარჩენი დღეები:
გაიმეორეთ ორშაბათის, სამშაბათისა და ოთხშაბათის მენიუ.
გისურვებთ ჯანმრთელობასა და სილამაზეს!