ჩეხური „კულაიდა“ - სოკოს წვნიანი არაჟნითა და კვერცხით

კულინარია

2 თებერვალი 12:00
108

„კულაიდა“ ჩეხური სამზარეულოს კერძია და სახლის პირობებში ძალიან ადვილი მოსამზადებელია. არაჟნის წვნიანში მოხარშული კვერცხის დაჭერა კი, ნამდვილად, მთელი ხელოვნებაა... აუცილებლად სცადეთ.

ჩეხეთში „კულაიდას“ რეგიონების მიხედვით სხვადასხვაგვარად ამზადებენ, მაგრამ რამდენიმე პირობა უცვლელია: „კულაიდა“ ყოველთვის სოკოთი (ნებისმიერი სახეობის) და კარტოფილით მზადდება; უნდა გამოვიდეს სქელი მასა, რისთვისაც ფქვილს უმატებენ; აუცილებელია ძირა და ახალი კამა.


„კულაიდას“ მოსამზადებლად საჭირო ინგრედიენტები:
სოკო - 150 გრ;
კარტოფილი - 3 ცალი;
ხახვი - 1 ცალი;
ზეთი - 20 მლ;
არაჟანი - 3 ს/კ;
პურის ფქვილი - 1 ს/კ;
ძმარი 1 ჩ/კ;
დაფნა - 2-3 ფოთოლი;
კვერცხი - 4 ცალი;
კამა - 30 გრ;
ოხრახუში - 30 გრ;
მარილი, პილპილი, ძირა და ძმარი - გემოვნებით.


„კულაიდას“ მომზადების წესი:
გარეცხეთ სოკო გამდინარე წყალში და დაჭერით საშუალო ზომებად;

გაარჩიეთ ხახვი და დაჭერით კუბიკებად;

გაასუფთავეთ კარტოფილი, დაჭერით კუბიკებად. ჩაყარეთ ქვაბში, დაასხით, დაახლოებით, 2 ლიტრი ადუღებული წყალი და შედგით საშუალო ცეცხლზე ასადუღებლად;

როგორც კი ქვაბი ათუხთუხდება, დაამატეთ მას დაფნის რამდენიმე ფოთოლი;

სანამ კარტოფილი იხარშება, ზეთმოსხმულ გაცხელებულ ტაფაზე გადაიტანეთ ხახვი, სოკო და საშუალო ცეცხლზე მოთუშეთ;

პატარა ზომის ფიალაში ჩაასხით არაჟანი, დაამატეთ 1 ს/კ პურის ფქვილი, 1/2 ჭიქა წყალი და კარგად მოურიეთ, რათა ერთმანეთში გაიხსნას;

როგორც კი შენიშნავთ, რომ კარტოფილი თითქმის მოიხარშა, ჩაყარეთ ქვაბში ხახვთან ერთად მოთუშული სოკო, ცეცხლს ოდნავ დაუკელით და ადუღეთ კიდევ 15 წუთი;

შემდეგ, ქვაბში ჩაასხით არაჟანი და მუდმივად ურიეთ, რათა წვნიანი არ დაიმარკვლოს;

ახლა კი მოამზადეთ კვერცხი.
თეფშზე გატეხეთ 1 კვერცხი და ფრთხილად გადაიტანეთ მდუღარე ბულიონში, ისე რომ კვერცხის გული არ დაიშალოს.
ასე გატეხეთ დარჩენილი 3 კვერცხი და ანალოგიური მეთოდით გადაიტანეთ ქვაბში. მოკლედ, კვერცხის ქვაბში სათითაოდ გადატანა აუცილებელი პირობაა;

დაამატეთ წვნიანს მარილი, პილპილი, ცოტაოდენი ძირა და 3%-იანი ძმარი, ბოლოს კი წვრილად დაჭრილი კამა და ოხრახუში და ცეცხლი გამორთეთ.

„კულაიდა“ მზად არის!


შენიშვნა:
1 ულუფა წვნიანისთვის საჭიროა 1 კვერცხი. მაგალითად, თუკი 4 ულუფა „კულაიდას“ ამზადებთ, შესაბამისად, 4 კვერცხი დაგჭირდებათ;
„კულაიდა“ 20 წუთში მზადდება!


გემრიელად მიირთვით!