ალუჩის სასარგებლო თვისებები, უკუჩვენებები და შენახვის წესები

რჩევები დიასახლისებს

15 მაისი 12:00
673

დასავლეთ ევროპაში ალუჩას მირაბელას უწოდებენ. ამ მომჟავო-მოტკბო გემოს მქონე ხილის ნაყოფი სხვადასხვა შეფერილობის გვხვდება: მწვანე, ყვითელი, ვარდისფერი, ფორთოხლისფერი, შავი და ჭრელიც კი.

ალუჩას როგორც ცოცხლად, ისე გადამუშავებული სახით მიირთმევენ. ის ეხმარება ბავშვებს სიმაღლეში ზრდაში, რეკომენდებულია ფეხმძიმე დედებისა და მოხუცებისთვის, ღვიძლისა და სანაღვლე გზების ქრონიკული დაავადებების მქონე პაციენტებისთვის.

ხალხურ მედიცინაში ალუჩას ხველებისა და ყელის ტკივილის დროს მიირთმევენ. ალუჩის წვენში დასველებული ტამპონები ჭრილობის სწრაფ შეხორცებას ეხმარება.
ალუჩა უებარი დამხმარეა ავიტამინოზისა და კუჭის შეკრულობის დროს, ეხმარება საჭმლის მომნელებელ სისტემას ცილებით გაჯერებული საკვების გადამუშავებაში, აუმჯობესებს მადას, სასარგებლოა გასტრიტისა და დაბალი მჟავიანობის დროს.
ალუჩა იმუნიტეტს ამაღლებს და ხელს უშლის დაავადების განვითარებას. საუკეთესო სიცხის დამწევია და აქრობს ორგანიზმში მიმდინარე ანთებით პროცესებს.

თუმცა, ზოგიერთ შემთხვევაში ეს გემრიელი ხილი შეიძლება ადამიანისთვის საზიანოც აღმოჩნდეს. მაგალითად, როცა ადამიანს აწუხებს კუჭის მომატებული მჟავიანობა და კუჭისა და ნაწლავების წყლულოვანი დაავადები.
იშვიათ შემთხვევებში, ალუჩის დიდი რაოდენობით მიღებამ შეიძლება გამოიწვიოს გულისრევა და კანზე გამონაყარი.
დიდი რაოდენობით ალუჩის მირთმევის შემთხვევაში, შესაძლოა, განვითარდეს დიარეა.

რაც შეეხება ალუჩის შენახვას, საუკეთესო საშუალება მისი გაყინვაა. გარგად გარეცხილი და გამშრალი ალუჩა ჩაყარეთ პოლიეთილენის პარკში, თავი ჰერმეტულად მოუკარით და საყინულე კამერაში შეინახეთ.
ხილის შენახვისთვის შეგიძლიათ მეორე მეთოდიც გამოიყენოთ: მწიფე ალუჩას გამოაცალეთ კურკა, ჯამში ჩაყარეთ და შაქარი დააყარეთ (1 კგ. ალუჩაზე ნახევარი კგ. შაქარი), ხელით ცოტა დასრისეთ და ნახევარი საათით გააჩერეთ, რომ წვენი გამოუშვას. ამის შემდეგ წვნიანი ალუჩა პოლიეთილენის ბოთლში ან ქილაში (მინა არ შეიძლება) გადაიტანეთ და საყინულეში მოათავსეთ.
ზამთარში გაყინული ალუჩისგან შეგიძლიათ უგემრიელესი დესერტები, ნამცხვრების და კექსების გულსართები ამ, ბოლოს და ბოლოს, არომატული კომპოტი მოამზადოთ.