შესაძლოა, სათაურში ნათქვამი გადაჭარბებულად მოგეჩვენოთ, მაგრამ სინამდვილეში ამ გემრიელობებს ხშირად ტოქსიკური თვისებები აქვს. უბრალოდ, გამოიჩინეთ სიფრთხილე, ყურადღება და, რაც მთავარია, ზომიერად მიირთვით.
თხილი კეშიუ
ამ სახეობის თხილი უმი სახით შეიცავს ურუშიოლს, რაც კანის ძლიერ ალერგიულ რეაქციას იწვევს. მოწამვლის გასანეიტრალებლად თხილი მუშავდება ორთქლზე და შემდეგ ხდება მისი რეალიზაცია. ჯანმრთელობის პრობლემების თავიდან ასაცილებლად კეშიუს დიდი რაოდენობით მიღება სასურველი არ არის. ოპტიმალური ულუფაა მხოლოდ ერთი მუჭა დღის მანძილზე.
თინუსი
ამ თევზის კანს აქვს ვერცხლის წყლის დაგროვების თვისება. რაც უფრო დიდია თევზი, მით უფრო მეტია მასში ეს ნივთიერება. ვერცხლის წყალი არ იხსნება წყალში და ამიტომ ძნელად გამოდის ორგანიზმიდან. განსაკუთრებით უარყოფითად მოქმედებს თირკმელებსა და თავის ტვინის მუშაობაზე. ამიტომ შეეცადეთ, თინუსი შეზღუდული რაოდენობით მიიღოთ.
თაფლი.
გაგიკვირდათ? - ტყუილად, რადგან თაფლს შეუძლია ალერგიული რეაქცია გამოიწვიოს, რადგან არ გადის თერმულ დამუშავებას და მასში შემავალი ტოქსინები თაფლში ინახება, მათ შორის პესტიციდები, სადაც ფუტკრები ნექტარს აგროვებდნენ. მიირთვით თაფლი, ოღონდ ცოტა და ერთ მიღებაზე მხოლოდ 1 ჩაის კოვზი.
მუსკატის კაკალი.
დიდი რაოდენობით მუსკატის კაკლის მიღებამ შესაძლოა, ჰალუცინოგენი გამოიწვიოს. უბრალოდ, მას იმ დოზით არასდროს ვიღებთ, რომ ამ შედეგამდე მივიდეთ.
ხილის კურკა.
ისეთი ხილის კურკებში, როგორიცაა: ვაშლი, ქლიავი, გარგარი - შედის ძლიერი მჟავა ან წყალბადის ციანიდი, რაც იგივე შხამია. ორგანიზმში მოხვედრისას, ეს ნივთიერება იწვევს უჯრედულ ჰიპოქსიას და ზოგჯერ სიკვდილსაც. თუმცა, ხილის კურკით მოწამვლას ადამიანი ვერ მოახერხებს, რადგან ამისთვის კილოგრამობით კურკა უნდა ჭამოთ.
„საქართველოს დებატებისა და განათლების ინსტიტუტი“, საერთაშორისო პროექტის - დებატები მუზეუმებში - ფარგლებში, რომელიც მხარდაჭერილია „ვიზეგრადის” ფონდის მიერ, იწყებს კონკურსს მუზეუმებისთვის მთელი საქართველოს მასშტაბით.
ზოგი ადამიანი ფიქრობს, რომ რაც უფრო ცხელა სახლში, მით უფრო კარგად მუშაობს გათბობის სისტემა. თუმცა, როგორც ყველგან, აქაც ძალიან მნიშვნელოვანია, რომ პროფესიონალების რჩევები გავითვალისწინოთ და სახლში ტემპერატურა ისე დავარეგულიროთ, რომ პროცესმა ჩვენს ჯანმრთელობას საფრთხე არ შეუქმნას.