სინორის რეცეპტი ბათუმის „აჭარული სახლის“ გამოცდილმა მზარეულმა ბულბული ფარტენაძემ გაგვიმხილა.
სინორის მოსამზადებლად საჭირო მასალა:
„სომხური ლავაში“ - 1 ცალი
ნადუღი - 500 გრამი
კარაქი - 250 გრამი
მარილი - გემოვნებით
შაქარი და ნიორი - (სურვილის შემთხვევაში).
მომზადების წესი:
სინორის მოსამზადებლად ადრე, მაღალმთიან აჭარაში საფუარის გარეშე გამომცხვარი ცომის თხელ ფირფიტებს იყენებდნენ. ახლა სინორის მოსამზადებელი სპეციალური, გამზადებული ფირფიტების შეძენა სუპერმარკეტებში შეგიძლიათ, თუმცა ბევრი ამ უგემრიელეს კერძს „სომხური ლავაშისგან“ ამზადებს.
თუკი ფირფიტები მზად გაქვთ, მის დასაგემოვნებელ კონდიციამდე მიყვანას მხოლოდ ათი წუთი დასჭირდება.
მაშ ასე, დავიწყოთ!
დაჭერით „სომხური ლავაში“ გრძლად, გადაახვიეთ რულეტებად, ისე რომ გადახვეული ფორმა რამდენიმე ფენისგან შედგებოდეს. მიეცით ლამაზი ფორმები და დააწყვეთ ოდნავ ღრმა ჟარონაზე ან ჩააწყვეთ ქვაბში ვერტიკალურად.
ქვაბში გამდნარ კარაქს დაუმატეთ ნადუღი, დაამატეთ ოდნავ წყალი, რათა ნადუღი და კარაქი კარგად შეიზილოს ერთმანეთში, დაამატეთ ოდნავ მარილი და წამოადუღეთ.
მიღებულ მასას პერიოდულად მოურიეთ, რომ არ დაიკრას და კარგად გაიხსნას.
თუკი გსურთ, სინორს ნივრის გემო დაჰკრავდეს, დაუმატეთ გახეხილი ნიორი.
როგორც კი სინორი ადუღდება და კარგად გაიხსნება, ცეცხლიდან გადმოდგით.
მომზადებული მასა „სომხური ლავაშისგან“ დამზადებულ რულეტებს დაასხით, ისე რომ ნახევრამდე დაიფაროს და შედგით კარგად გაცხელებულ ღუმელში, დაახლოებით, 3 წუთით.
როგორც კი შეამჩნევთ, რომ რულეტები ზემოდან მოიბრაწა, ღუმელიდან გადმოდგით და გამდნარი კარაქი მოასხით.
კერძი მზად არის.
გემრიელად მიირთვით!
შენიშვნა:
სინორის მომზადებას, დაახლოებით, 10 წუთი და 5 ლარი სჭირდება.
თუ გსურთ, სინორს ტკბილი გემო დაჰკრავდეს, ქვაბში მოთავსებულ მასას ადუღებისას დაამატეთ შაქარი გემოვნებით, ოღონდ გაითვალისწინეთ, რომ ტკბილი სინორის მომზადების შემთხვევაში ნიორის დამატება საჭირო აღარ არის.
თუკი კერძი სტუმრებისთვის მოამზადეთ, სუფრასთან მიტანამდე, ღუმელიდან გამოღებული სინორი ღრმა თეფშზე გადაიტანეთ და გამდნარი კარაქი მოასხით.