ვაზის ფოთოლში გახვეული ტოლმის რეცეპტს რესტორან „შატროს“ გამოცდილი მზარეული დავით გიორგბერიძე გვიზიარებს.
ვაზის ფოთოლში გახვეული ტოლმის მოსამზადებლად საჭიროა:
საქონლის ხორცის ფარში - 250 გრ;
ღორის ხორცი - 50 გრ;
ბრინჯი - 50 გრ;
ხახვი - 1 თავი;
ქინძი - 20 გრ;
ნიორი - 5-6 კბილი;
ხმელი ქინძი - 5 გრ;
ვაზის ფოთლები - საჭიროების მიხედვით.
უცხო სუნელი, შავი პილპილი და მარილი - გემოვნებით;
მომზადების წესი:
ვაზის ფოთლებს მოაჭერით ყუნწები. გარეცხეთ, ჩააწყვეთ ცივ წყალში და ადუღეთ, დაახლოებით, 20 წუთის განმავლობაში. როგორც კი ქვაბიდან ამოიღებთ, გადაავლეთ ცივი წყალი და გაშლილად დაალაგეთ ცალკე თეფშზე.
გატარებულ ხბოსა და ღორის ხორცს დაამატეთ, ასევე, გატარებული ხახვი, მწვანილები და ნიორი. მოაყარეთ სუნელები და ხელით კარგად მოჭყლიტეთ. შემდეგ, დაამატეთ უმი ბრინჯი და კარგად შეაზავეთ ფარშს.
ვაზის ფოთოლი დადეთ დაფაზე გაშლილად, დაადეთ ზედ ფარში და გადაახვიეთ. გადახვეული ტოლმები ჩააწყვეთ ქვაბში, ოღონდ არ დაგავიწყდეთ, ქვაბის ძირი ვაზის ფოთლებით დაფაროთ.
როგორც კი ქვაბში ვაზის ტოლმების ჩალაგებას მორჩებით, დაასხით ზედ მარილიანი წყალი იმ რაოდენობით, რომ ტოლმა წყლით დაიფაროს. დაადეთ ზედ მძიმე თეფში და დაბალ ცეცხლზე, დაახლოებით, 40 წუთი ხარშეთ.
სანამ ვაზის ფოთლის ტოლმა მოიხარშება, ნივრიანი მაწონი მოამზადეთ:
100 გრამ მაწონში დაამატეთ დაჭყლეტილი ნიორი და კარგად მოურიეთ.
როცა ტოლმა მომზადდება, თეფშზე ამოიღეთ და ნივრიანი მაწონი ზემოდან მოასხით.
გემრიელად მიირთვით!
ფოტოგრაფი: ალექსანდრე სხულუხია