დუღილი წყალს „კლავს“!

საკნატუნო ამბები

26 იანვარი 09:00

ალბათ, გსმენიათ, რომ ჩაიდანში ადუღებული და შეგრილებული წყალი ხელმეორედ არ უნდა აადუღოთ, მაგრამ რატომ? აღმოჩნდა, რომ ამის ცოდნა აუცილებელია. 

 

წყლის ადუღებისას მისი შემადგენლობა იცვლება, რაც ნიშნავს იმას, რომ დუღილის დროს არასტაბილური კომპონენტები ორთქლდება. სწორედ ამიტომაც არის ადუღებული წყლის მიღება უსაფრთხო.
თუმცა, როდესაც წყალს ხელახლა ვადუღებთ, სიცუატია უარესობისკენ იცვლება: ადუღებული წყალი ისედაც უგემურია, ხოლო როდესაც წყალს განმეორებით ვადუღებთ, ის კიდევ უფრო უგემური ხდება და პრობლემა მხოლოდ უსიამოვნო გემო არ არის.


შესაძლოა, იფიქროთ, რომ წყალს გემო ისედაც არ აქვს, თუმცა, ეს ასე არ არის.
ჩაატარეთ პატარა ტესტი: დალიეთ ონკანის წყალი. ცოტა ხნის შემდეგ მიიღეთ გაფილტრული წყალი, რამდენიმე წუთის შემდეგ - ერთხელ ადუღებული წყალი და ბოლოს - რამდენჯერმე ადუღებული. ყოველ ჯერზე მიხვდებით, რომ წყალს სხვადასხვა გემო აქვს.


რამდენჯერმე ადუღებული წყალი პირში უსიამოვნო გემოს ტოვებს და ამიტომაც მიიჩნევა, რომ დუღილი წყალს „კლავს“. და რაც უფრო ხშირად ხდება წყლის გათბობა, მით უფრო უარესდება ამ ჯადოსნური სითხის გემო. ჟანგბადი ორთქლდება და ქიმიური თვალსაზრისით ირღვევა H2O-ს სწორი ფორმულა.


წყლის განმეორებით ადუღებისას ჟანგბადი და, მასთან ერთად, წყალი ორთქლდება, ხოლო მასში არსებული მარილის კონცენტრაცია იზრდება. 


რა თქმა უნდა, ეს ყველაფერი ორგანიზმისთვის მომაკვდინებლად საზიანო არ არის, თუმცა „მძიმე“ წყალში ქიმიური რეაქციები შენელებულად მიმდინარეობს. ხდება დეიტერიუმის (ნივთიერება, რომელიც დუღილის დროს გამოიყოფა წყალბადიდან) დაგროვება, რაც ადამიანის ორგანიზმისთვის მავნებელია. 


როგორც წესი, ადამიანები ვსვამთ ქლორილებულ წყალს. წყლის გათბობის დროს, 100 გრადუსზე ქლორი შედის რეაქციაში ორგანულ ნივთიერებებთან, რის შედეგადაც წარმოიქმნება კანცეროგენები. ხოლო წყლის ხელახალი ადუღება მათ კონცენტრაციას ზრდის. ყველამ იცის, რომ ეს ნივთიერება კიბოს დაავადებების მაპროვოცირებელია. ადუღებული წყალი ისედაც არ არის სასარგებლო ჯანრმთელობისთვის, ხოლო განმეორებით ადუღებული წყალი გაცილებით მავნებელია.


წესები, რომლებიც წყლის ადუღებისას უნდა გაითვალისწინოთ:


- ყოველ ჯერზე ჩაიდანში ჩაასხით ახალი წყალი;


- ჩაიდანში არსებულ წყალს ახალი წყალი არ დაამატოთ. დაცალეთ ჩაიდანი და წყლით ხელახლა შეავსეთ;


- სანამ წყალს აადუღებთ, ჩაიდანში ჩასხმული წყალი სასურველია, რამდენიმე საათი გააჩეროთ;


- თერმოსში წყლის ჩასხმის დროს თერმოსს თავსახური რამდენიმე წუთის შემდეგ დაახურეთ.

წყარო
დღის ჰოროსკოპი

17 ოქტომბრის ასტროლოგიური პროგნოზი

რას გვირჩევენ ვარსკვლავები 17 ოქტომბრისთვის ჯანმრთელობის, ბიზნესისა და სიყვარულის მიმართულებით?
კინო

11 მიზეზი იმისა, რატომ არის ჰიუ ჯეკმანი გენიალური

იცოდით, რომ ეს ავსტრალიელი არტისტი ჰოლივუდამდე ჯამბაზად მუშაობდა და პატარებს ართობდა? და არამარტო ეს...
ამბები

„ვენდიმ“ „რაგბი მენიუს“ გათამაშების პირველი ნაკადის გამარჯვებული რაგბის გულშემატკივრები დააჯილდოვა

ამერიკული რესტორნების ქსელმა „ვენდიმ“ „რაგბი მენიუს“ გათამაშების პირველი ნაკადის გამარჯვებული რაგბის გულშემატკივრები დააჯილდოვა.
დღის ჰოროსკოპი

16 ოქტომბრის ასტროლოგიური პროგნოზი

რას გვირჩევენ ვარსკვლავები 16 ოქტომბრისთვის ჯანმრთელობის, ბიზნესისა და სიყვარულის მიმართულებით?
საკნატუნო ამბები

შოუბიზნესის მუქკანიანი ლამაზმანები

ეს მსახიობები ეკრანზე გამოჩენისთანავე განსაკუთრებულ შარმს სძენენ ფილმებს.
საკნატუნო ამბები

სიშიშვლე, რომელმაც დროს გაუძლო (+18)

სემ ჰასკინსკი - ფოტოგრაფი, რომელმაც წარუშლელი კვალი დატოვა მსოფლიო ფოტოგრაფიაში, განსაკუთრებით კი ნიუს ჟანრში.
დღის ჰოროსკოპი

15 ოქტომბრის ასტროლოგიური პროგნოზი

რას გვირჩევენ ვარსკვლავები 15 ოქტომბრისთვის ჯანმრთელობის, ბიზნესისა და სიყვარულის მიმართულებით?
საკნატუნო ამბები

13 ტრენდი, რომლებიც შეგიძლიათ, საშინელი სიზმარივით დაივიწყოთ

ნათქვამია, დრო იცვლება და ჩვენც, მასთან ერთად! ის, რაც „გუშინ“ მოდურად მიიჩნეოდა, დღეს შეიძლება სასაცილოდ მოგვეჩვენოს...
დღის ჰოროსკოპი

14 ოქტომბრის ასტროლოგიური პროგნოზი

რას გვირჩევენ ვარსკვლავები 14 ოქტომბრისთვის ჯანმრთელობის, ბიზნესის და სიყვარულის მიმართულებით?
კულინარია

მოხარშული ძეხვი „მუნდირში“

„ბუტერბროდის“ ასეთი ვარიანტი საუზმეზე ძალიან მოგეწონებათ!
საკნატუნო ამბები

10 სიტუაცია, როცა შედეგზე არავინ იფიქრა

ეცადეთ, მსგავსი სისულელე არ ჩაიდინოთ, თორემ დარვინის პრემია არ აგცდებათ!




×

საბანერო პოზიცია
300x150