წყლის ადუღებისას მისი შემადგენლობა იცვლება, რაც ნიშნავს იმას, რომ დუღილის დროს არასტაბილური კომპონენტები ორთქლდება. სწორედ ამიტომაც არის ადუღებული წყლის მიღება უსაფრთხო.
თუმცა, როდესაც წყალს ხელახლა ვადუღებთ, სიცუატია უარესობისკენ იცვლება: ადუღებული წყალი ისედაც უგემურია, ხოლო როდესაც წყალს განმეორებით ვადუღებთ, ის კიდევ უფრო უგემური ხდება და პრობლემა მხოლოდ უსიამოვნო გემო არ არის.
შესაძლოა, იფიქროთ, რომ წყალს გემო ისედაც არ აქვს, თუმცა, ეს ასე არ არის.
ჩაატარეთ პატარა ტესტი: დალიეთ ონკანის წყალი. ცოტა ხნის შემდეგ მიიღეთ გაფილტრული წყალი, რამდენიმე წუთის შემდეგ - ერთხელ ადუღებული წყალი და ბოლოს - რამდენჯერმე ადუღებული. ყოველ ჯერზე მიხვდებით, რომ წყალს სხვადასხვა გემო აქვს.
რამდენჯერმე ადუღებული წყალი პირში უსიამოვნო გემოს ტოვებს და ამიტომაც მიიჩნევა, რომ დუღილი წყალს „კლავს“. და რაც უფრო ხშირად ხდება წყლის გათბობა, მით უფრო უარესდება ამ ჯადოსნური სითხის გემო. ჟანგბადი ორთქლდება და ქიმიური თვალსაზრისით ირღვევა H2O-ს სწორი ფორმულა.
წყლის განმეორებით ადუღებისას ჟანგბადი და, მასთან ერთად, წყალი ორთქლდება, ხოლო მასში არსებული მარილის კონცენტრაცია იზრდება.
რა თქმა უნდა, ეს ყველაფერი ორგანიზმისთვის მომაკვდინებლად საზიანო არ არის, თუმცა „მძიმე“ წყალში ქიმიური რეაქციები შენელებულად მიმდინარეობს. ხდება დეიტერიუმის (ნივთიერება, რომელიც დუღილის დროს გამოიყოფა წყალბადიდან) დაგროვება, რაც ადამიანის ორგანიზმისთვის მავნებელია.
როგორც წესი, ადამიანები ვსვამთ ქლორილებულ წყალს. წყლის გათბობის დროს, 100 გრადუსზე ქლორი შედის რეაქციაში ორგანულ ნივთიერებებთან, რის შედეგადაც წარმოიქმნება კანცეროგენები. ხოლო წყლის ხელახალი ადუღება მათ კონცენტრაციას ზრდის. ყველამ იცის, რომ ეს ნივთიერება კიბოს დაავადებების მაპროვოცირებელია. ადუღებული წყალი ისედაც არ არის სასარგებლო ჯანრმთელობისთვის, ხოლო განმეორებით ადუღებული წყალი გაცილებით მავნებელია.
წესები, რომლებიც წყლის ადუღებისას უნდა გაითვალისწინოთ:
- ყოველ ჯერზე ჩაიდანში ჩაასხით ახალი წყალი;
- ჩაიდანში არსებულ წყალს ახალი წყალი არ დაამატოთ. დაცალეთ ჩაიდანი და წყლით ხელახლა შეავსეთ;
- სანამ წყალს აადუღებთ, ჩაიდანში ჩასხმული წყალი სასურველია, რამდენიმე საათი გააჩეროთ;
- თერმოსში წყლის ჩასხმის დროს თერმოსს თავსახური რამდენიმე წუთის შემდეგ დაახურეთ.