ქართული კერძები

აჭარული ბორანო - უმარტივესი და უგემრიელესი კერძი

fun time

12:00 შაბ. 10 ივლისი, 2021 წელი

აჭარული ბორანო

14
დაკოპირებულია

მას, ვინც ზაფხულობით მზიან ბათუმს სტუმრობს, მსუყე და ნოყიერი აჭარული კერძების გემო დიდხანს არ ავიწყდება. ერთ-ერთი ასეთი პოპულარული კერძია ბორანო. აჭარული ბორანოს რეცეპტი გამოცდილმა მზარეულმა ბულბული ფარტენაძემ შემოგვთავაზა.

ერთი ულუფა ბორანოსთვის საჭირო პროდუქტი:

  • აჭარული (ჩეჩილი/დაპწნილი) ყველი - 100 გრამი;
  • იაღი (კარაქი) - 50 გრამი (აჭარაში ნებისმიერი სახის ცხიმს „იაღს“ უწოდებენ, ქარხნული წესით მომზადებულსაც კი);

მომზადების წესი:

წვრილად დაჭრილი ყველი მოათავსეთ ღრმა ჭურჭელში. დაასხით მას ადუღებული წყალი და დაალბეთ.

თუკი ყველი ძალიან მარილიანია, წყალი რამდენჯერმე შეუცვალეთ. ბოლოს გადაწურეთ და დატოვეთ ქვაბში.

ტაფაზე გაადნეთ 50 გრამი კარაქი, ისე რომ კარაქმა მოყავისფრო ფერი მიიღოს.

კარგად მობრაწული კარაქი მოასხით დამბალ ყველს და ამოურიეთ.

გააჩერეთ 10-15 წუთი და... ბორანო მზად არის. გემრიელად მიირთვით!


შენიშვნა👇:

ყველი სასურველია, დაძველებული იყოს. აჭარელი გურმანები და მზარეულები ამტკიცებენ, რომ სიძველე ამ ყველს გემოს უცვლის და კერძს განსაკუთრებულს ხდის.

თუკი ბორანო ოდნავ თხელი გამოგივიდათ, მობრაწული კარაქის მოსხმის შემდეგ შეგიძლიათ ოდნავ (დაახლოებით, 50 გრამი) პურის ფქვილიც დაუმატოთ.

ბორანის მომზადებას, დაახლოებით, 30 წუთი დასჭირდება (გამომდინარე იქიდან, რამდენად მარილიანია ყველი და რამდენჯერ დასჭირდება მას წყლის გადაწურვა).


სიახლეები ამავე კატეგორიიდან

ქლიავის აჯიკა

ქლიავის აჯიკა

ყაბაყის აჯაფსანდალი

ყაბაყის აჯაფსანდალი

ფენოვანი ლობიანი

ფენოვანი ლობიანი

ქილების სტერილიზაცია ღუმელში

ქილების სტერილიზაცია
ღუმელში

ყურძნის წვენის შენახვა ზამთრისთვის

ყურძნის წვენის შენახვა
ზამთრისთვის

მწვანე ლობიო კვერცხით - სწრაფად მოს...

მწვანე ლობიო კვერცხით

როგორ შევღებოთ და გავაფორმოთ სააღდგ...

კვერცხის შღებვა

ქათმის ფილე არაჟნით

ქათმის ფილე არაჟნით

როგორ მზადდება აფხაზურა

როგორ მზადდება აფხაზურა