ქართული კერძები

როგორ შევღებოთ და გავაფორმოთ სააღდგომო კვერცხები?

fun time

10:00 პარ. 22 აპრილი, 2022 წელი

კვერცხის შღებვა

14
დაკოპირებულია

კვერცხების შესაღებად ზოგი დიასახლისი ტრადიციულ და ბუნებრივ საღებავებს ანიჭებს უპირატესობას, ზოგს კი ხელოვნური საღებავები ურჩევნია. ბუნებაში მღებავი თვისებების მატარებელი ბევრი მცენარე გვხვდება. მათ შორის ყველაზე გავრცელებული ენდროს ფესვებია, თუმცა, კვერცხის შეღებვა სხვა მცენარეებითაც შეიძლება.

დღეს ჩვენ გასწავლით, როგორ უნდა შეღებოთ კვერცხი ბუნებრივი საშუალებებით.

კვერცხის შეღებვა ენდროს ძირებით:

სასურველია, რომ მოხარშვამდე ერთი საათით ადრე კვერცხები მაცივრიდან გამოიღოთ და ოთახის ტემპერატურაზე გააჩეროთ. მოხარშვამდე 15-20 წუთით ადრე კი ცივ წყალში ჩააწყოთ.
იმისთვის, რომ საღებავი კვერცხზე თანაბრად გადანაწილდეს და არ აჭრელდეს, სასურველია, კვერცხები გულდასმით გარეცხოთ.

ამასობაში მოამზადეთ ენდროს ფესვების ნახარში:
15 კვერცხისთვის დაგჭირდებათ 2-3 შეკვრა ენდროს ძირები.
ძირები კარგად გარეცხეთ, შემდეგ წვრილად დააქუცმაცეთ ან დაჩეჩქვეთ და კვერცხების მოსახარშ ჭურჭელში ჩაყარეთ, დაასხით წყალი და წამოადუღეთ.
როგორც კი წამოდუღდება, ჩაამატეთ ხახვის (უმჯობესია წითელი ჯიშის) გარეთა ფურცლები.
დაამატთ 2-3 ჩაის კოვზი მარილი და ლიტრანახევარი წყალი.


ქვაბი ისევ დადგით ცეცხლზე, დაამატეთ ნახევარი ჭიქა ძმარი და 15- 20 წუთი ადუღეთ.
შემდეგ გადმოდგით ცეცხლიდან და შეაგრილეთ.
ამ შეგრილებულ მასაში ჩააწყვეთ 15 კვერცხი და 15-20 წუთი ადუღეთ.

მოხარშული კვერცხები ფრთხილად ამოიღეთ ენდროიანი ქვაბიდან და ცივი წყლით სავსე ჭურჭელში ჩაალაგეთ. ცივ წყალში 10 წუთი გააჩერეთ, რათა შეღებილი კვერცხები ადვილად გაიფცქვნას.

ცივი წყლიდან ამოღების შემდეგ გააშრეთ და თითოეული კვერცხი ზეთში დასველებული სუფთა ნაჭრით გააპრიალეთ.

კვერცხის შეღებვა ჭარხლის, ლიმნის, ფორთოხლის, სტაფილოს, ყავის და ჭინჭრის წვენით:

ჭარხლის წვენით ვარდისფერი შეფერილობის კვერცხს მიიღებთ;
ლიმნის წვენი კვერცხს მოყვითალო შეფერილობას აძლევს;
ფორთოხლის და სტაფილოს წვენი კი - მკვეთრად ყვითელს;
ჭინჭრის ნაყენით კვერცხის მწვანედ შეღებვას შეძლებთ;
ყავის ნახარში კვერცხს ღია მოყავისფრო შეფერილობას მისცემს.

ბუნებრივი საშუალებებით კვერცხის შესაღებად ქვაბში ჩაასხით ორი ლიტრი წყალი, დაუმატეთ 1 სუფრის კოვზი ძმარი და ბუნებრივი საღებავი (რაოდენობა შეგიძლიათ თავად განსაზღვროთ).
ნაყენი 10-15 წუთი ადუღეთ, შემდეგ გადმოდგით ცეცხლიდან და გააცივეთ.

ამის შემდეგ ჩააწყვეთ კვერცხები და ხარშეთ სასურველი შეფერილობის მიღებამდე. კვერცხების ხარშვა შესაძლებელია 15-დან 30 წუთამდე.
მკვეთრი შეფერილობის მისაღებად 15-30 წუთი ხარშვის შემდეგ ქვაბი ცეცხლიდან გადმოდგით, მაგრამ კვერცხები არ ამოალაგოთ და მთელი ღამით ნახარშში დატოვეთ.

კვერცხის შეღებვა ხახვის ფურცლებით:


ბუნებრივი საღებავების მოყვარულებში ძალიან პოპულარულია ჩვენი ბებიების მეთოდი - კვერცხის ღებვა ხახვის ფურცლებით.
ამ მეთოდით შესაძლებელია მივიღოთ როგორც წითელი, ასევე ყვითელი და მოყავისფრო შეფერილობის კვერცხები. ყველაფერი დამოკიდებულია ხარშვის ხანგრძლივობაზე.
კვერცხი მოწითალო-მოყავისფრო შეფერილობას მიიღებს, თუ ხახვის ნაყენს შემდეგი პროპორციებით გააკეთებთ: 8-10 ცალი ხახვის ფურცლებზე ორი ჭიქა წყალი.

ხახვის ნაყენი 30-40 წუთი ადუღეთ. შემდეგ შეაგრილეთ, გადაწურეთ და მიღებულ საღებავში კვერცხები 10-15 წუთის განმავლობაში მოხარშეთ.
უფრო მკვეთრი შეფერილობის მისაღებად უკვე გაციებული კვერცხები ხელახლა ჩააწყეთ ნახარშში და სასურველი ფერის მიღებამდე გააჩერეთ (ცეცხლზე შემოდგმის გარეშე).

როგორ გავაფორმოთ სააღდგომო კვერცხები


კვერცხები მარმარილოს ეფექტით:

დაგჭირდებათ კვერცხის საღებავები, მცენარეული ზეთი და ცოტაოდენი მხატვრობის ნიჭი.
შეღებეთ კვერცხები მკვეთრ და ნათელ ფერებში - მაგალითად, ყვითლად, წითლად, ფორთოხლისფრად და გააშრეთ.


ცალ-ცალკე ჯამებში გახსენით მკვეთრი და მუქი ფერის საღებავები (ლურჯი, ყავისფერი, იისფერი).
თითოეულ ჯამში ჩაამატეთ თითო ჩაის კოვზი ზეთი და ფრთხილად მოურიეთ, რომ ბევრი ცხიმის რგოლი გაჩნდეს.
ნასვრეტებიანი კოვზით ფრთხილად ჩაუშვით თითოეული კვერცხი ხსნარში და უცებ ამოიღეთ. მარმარილოს ეფექტით შეღებილი კვერცხი მზადაა.

ფოთლებით გაფორმებული კვერცხი:

ასეთი ეფექტის მისაღებად შეღებვის წინ კვერცხს ქინძის ან ოხრახუშის ფოთლები დაადეთ და მჭიდროდ დააფიქსირეთ დოლბანდით ან წინდის ნაჭრით.

ზოლებიანი კვერცხები:

ზოლებიანი ეფექტის მისაღებად საღებავში ჩაშვების წინ კვერცხს ე.წ. სკოჩი ან რამდენიმე პირი წვრილი რეზინი შემოახვიეთ.
საღებავიდან ამოღებისა და გაგრილების შემდეგ კი ფრთხილად მოაცილეთ.






სიახლეები ამავე კატეგორიიდან

ქლიავის აჯიკა

ქლიავის აჯიკა

ყაბაყის აჯაფსანდალი

ყაბაყის აჯაფსანდალი

ფენოვანი ლობიანი

ფენოვანი ლობიანი

ქილების სტერილიზაცია ღუმელში

ქილების სტერილიზაცია
ღუმელში

ყურძნის წვენის შენახვა ზამთრისთვის

ყურძნის წვენის შენახვა
ზამთრისთვის

მწვანე ლობიო კვერცხით - სწრაფად მოს...

მწვანე ლობიო კვერცხით

ქათმის ფილე არაჟნით

ქათმის ფილე არაჟნით

როგორ მზადდება აფხაზურა

როგორ მზადდება აფხაზურა

ხბოს ხორცის სალათი - ნოყიერი და გემ...

ხბოს სალათა