მეცნიერებმა ხილ-ბოსტნეულიდან პესტიციდების მოშორების მარტივ გზას მიაგნეს
11:00 პარ. 15 იანვარი, 2021 წელი
სოფლის მეურნეობაში პესტიციდებს მავნე ორგანიზმებისგან მცენარეთა დასაცავად იყენებენ, რაც საერთაშორისო პრაქტიკაა, მაგრამ თუკი ქიმიური ნივთიერებები ხილსა და ბოსტნეულზე დარჩა, რომლებსაც სითბური დამუშავების გარეშე მივირთმევთ, ეს უკვე ჯანმრთელობისთვის საზიანოა.
დღემდე სახლის პირობებში ხილისა და ბოსტნეულის გარეცხვის სტანდარტული მეთოდები ნაკლებად შედეგიანი იყო. მასაჩუსეტის უნივერსიტეტის მეცნიერებმა კი მარტივი და ეფექტიანი ვარიანტი შემოგვთავაზეს.
მათ ჟურნალში Agricultural and Food Chemistry გამოაქვეყნეს კვლევა, რომელიც ვაშლზე სოდის გავლენას აღწერს.
კვლევის დროს ვაშლებს პესტიციდების ორი ტიპი შეასხურეს და ქერქებში შეღწევისთვის გარკვეული დრო მისცეს. ამის შემდეგ ხილი 3 ტიპის ხსნარით გაირეცხა: ონკანის წყალი, საჭმელი სოდა და წყალი, თანაფარდობით 1:9, გამათეთრებელი ხსნარი.
12-წუთიანი რეცხვის შემდეგ სოდიანმა ხსნარმა ორივე ტიპის პესტიციდების მოშორება შეძლო. ამ მეთოდის და ზოგადად, საჭმელი სოდის ეფექტიანობას სხვა კვლევებიც ადასტურებს.
„შედეგებმა აჩვენა, რომ ხსნარი (1% სოდა, 90% წყალი) ყველაზე ეფექტიანი იყო თიაბენდაზოლის და ფოსმეტის ტიპის პესტიციდებზე. სტანდარტული მეთოდები პესტიციდებთან საბრძოლველად არაეფექტიანია“, - ვკითხულობთ კვლევაში.
წყარო: www.collective-evolution.com
სიახლეები ამავე კატეგორიიდან