სილამაზე/ჯანმრთელობა

მეცნიერებმა ხილ-ბოსტნეულიდან პესტიციდების მოშორების მარტივ გზას მიაგნეს

მარიამ ელიაშვილი

11:00 პარ. 15 იანვარი

კვლევა
14
დაკოპირებულია

სოფლის მეურნეობაში პესტიციდებს მავნე ორგანიზმებისგან მცენარეთა დასაცავად იყენებენ, რაც საერთაშორისო პრაქტიკაა, მაგრამ თუკი ქიმიური ნივთიერებები ხილსა და ბოსტნეულზე დარჩა, რომლებსაც სითბური დამუშავების გარეშე მივირთმევთ, ეს უკვე ჯანმრთელობისთვის საზიანოა. 

დღემდე სახლის პირობებში ხილისა და ბოსტნეულის გარეცხვის სტანდარტული მეთოდები ნაკლებად შედეგიანი იყო. მასაჩუსეტის უნივერსიტეტის მეცნიერებმა კი მარტივი და ეფექტიანი ვარიანტი შემოგვთავაზეს.

მათ ჟურნალში Agricultural and Food Chemistry გამოაქვეყნეს კვლევა, რომელიც ვაშლზე სოდის გავლენას აღწერს.
კვლევის დროს ვაშლებს პესტიციდების ორი ტიპი შეასხურეს და ქერქებში შეღწევისთვის გარკვეული დრო მისცეს. ამის შემდეგ ხილი 3 ტიპის ხსნარით გაირეცხა: ონკანის წყალი, საჭმელი სოდა და წყალი, თანაფარდობით 1:9, გამათეთრებელი ხსნარი.

12-წუთიანი რეცხვის შემდეგ სოდიანმა ხსნარმა ორივე ტიპის პესტიციდების მოშორება შეძლო. ამ მეთოდის და ზოგადად, საჭმელი სოდის ეფექტიანობას სხვა კვლევებიც ადასტურებს.

„შედეგებმა აჩვენა, რომ ხსნარი (1% სოდა, 90% წყალი) ყველაზე ეფექტიანი იყო თიაბენდაზოლის და ფოსმეტის ტიპის პესტიციდებზე. სტანდარტული მეთოდები პესტიციდებთან საბრძოლველად არაეფექტიანია“, - ვკითხულობთ კვლევაში.

წყარო: www.collective-evolution.com


სიახლეები ამავე კატეგორიიდან

რატომ შავდება ვერცხლის სამკაული? -...

რატომ შავდება ვერცხლის
სამკაული?

მწვანე ჩაი სახის კანისთვის - დაამზა...

მწვანე ჩაის სახის
მოსავლელად

დაცემინება ორგანიზმისთვის სასარგებლ...

რა ხდება დაცემინების დროს?

8 მარტივი წესი, რათა სწრაფად ჩაიძინ...

საინტერესო ფაქტები ძილზე

„სტივ ჯობსმა დააგვიანა ჩემთან მოსვლ...

სტივ ჯობსის ონკოლოგი
დევიდ აგუსი

D ვიტამინის ნაკლებობა სიმსუქნეს იწვ...

D ვიტამინის ნორმა

კეფირის კოქტეილები ცხიმების დასაწვა...

კეფირის კოქტეილი ვახშმად

ახალი კვლევა: ყავის ხშირი მოხმარება...

ზედმეტი კოფეინი და
მახსოვრობა

5 მცენარე, რომელიც ვირუსული ინფექცი...

ჯანჯაფილი