სილამაზე/ჯანმრთელობა

რომელი სახამებელია ყველაზე ჯანსაღი და სასარგებლო?

fun time

15:55 კვი. 5 ოქტომბერი

რომელი სახამებელია
ყველაზე ჯანსაღი და
სასარგებლო?

14
დაკოპირებულია

სახამებელი თეთრი, უსუნო და უგემოვნო ფხვნილია, რომელსაც კულინარიაში იყენებენ და კარტოფილის, ხორბლის, სიმინდის, ბრინჯის და კიდევ რამდენიმე პროდუქტისგან მზადდება. ვნახოთ, რით განსხვავდება ერთმანეთისგან სხვადასხვა პროდუქტისგან მიღებული სახამებელი. 

 

1. რა არის სახამებელი და რისთვის არის ის საჭირო?

სახამებელი რთული ნახშირწყლებია, რომელსაც მცენარე ინახავს. ადამიანის ორგანიზმში ის გლუკოზად იშლება, რაც ენერგიის მთავარ წყაროს წარმოადგენს.

სახამებელი გამოიყენება: კულინარიაში, მრეწველობაში და მედიცინაში.

2. სახამებლის სხვადასხვა სახეობები

✔️ კარტოფილის სახამებელი

  • დადებითი თვისება: სწრაფად ასათვისებელია, შეიცავს კალიუმს.
  • უარყოფითი თვისება: მაღალი გლიკემიური ინდექსი (GI 95)
  • გამოიყენება: კისელში, ნამცხვრებში.

✔️ სიმინდი

  • დადებითი თვისება: უგლუტენოა, მდიდარია რკინით.
  • უარყოფითი თვისება: ხშირად გენმოდიფიცირებულია, GI 85
  • გამოიყენება: სოუსებში და კრემებში.

✔️ ხორბალი

  • დადებითი თვისება: იაფია
  • უარყოფითი თვისება: შეიცავს გლუტენს, GI 90
  • გამოიყენება: ბლინებში, სოუსებში

✔️ ბრინჯი

  • დადებითი თვისება: ჰიპოალერგიული, ნეიტრალური გემო.
  • უარყოფითი თვისება: მცირე რაოდენობით ბოჭკოვანი, GI 95
  • გამოიყენება: ბავშვთა კვებაში, პურის ცხობი დროს.

✔️ ბარდა

  • დადებითი თვისება: მაღალი ცილა (15%-მდე), GI (გლიკემიური ინდექსი) მხოლოდ 35
  • უარყოფითი თვისება: სპეციფიკური გემო
  • გამოყენება: ვეგანური ყველები, კატლეტები

✔️ ტკბილი კარტოფილი

  • დადებითი თვისება: მდიდარია A ვიტამინით, გლიკემიური ინდექსი 50
  • უარყოფითი თვისება: ძვირია და დეფიციტური.
  • გამოყენება: ჯანსაღი ცომეული.

✔️ ტაპიოკა (ტაპიოკას სახამებელი მიიღება კასავას ფესვებისგან, ბუჩქისგან, რომელიც იზრდება ტროპიკულ ქვეყნებში)

  • დადებითი თვისება: ადვილად მოსანელებელია, გლუტენის გარეშე.
  • უარყოფითი თვისება: თითქმის ცარიელი კალორიები
  • გამოყენება: პუდინგები, ჩაი

ფოტოზე: ტაპიოკას სახამებელი კასავას ფესვებისგან

შეფასება - რომელი სახამებელია ყველაზე ჯანსაღი?

1️⃣ ბარდა - ცილისა და დაბალი გლიკემიური ინდექსის ჩემპიონი.

2️⃣ ტკბილი კარტოფილი - ვიტამინები + საშუალო გლიკემიური ინდექსი.

3️⃣ ტაპიოკა - უსაფრთხოა ალერგიით დაავადებულთათვის.

4️⃣ სიმინდი - მხოლოდ ორგანული.

სახამებლის ზიანი - როდის უნდა შეზღუდოთ?

სახამებელი უნდა შეიზღუდოს:

  • შაქრიანი დიაბეტით დაავადებისას (გარდა ბარდისა და ტკბილი კარტოფილისა)
  • დაბალნახშირწყლოვანი დიეტის პერიოდში
  • ინდივიდუალური აუტანლობისას.

დასკვნა - რომელი სახამებელი უნდა აირჩიოთ?

ჯანმრთელობისთვის უმჯობესია ბარდის და ტკბილი კარტოფილის.

კულინარიისთვის - სიმინდის ან ტაპიოკასი.

❌ ყოველდღიურ მენიუში უმჯობესია შეზღუდოთ კარტოფილის და ხორბლის სახამებელი.

P.S. სხვათა შორის, სახამებლის გამოყენება შესაძლებელია ჭურჭლის დასამზადებლად! ბრინჯის სახამებლის ჭიქები პოპულარულია აზიაში - ეკოლოგიურად სუფთაა და უჩვეულო!

ესეც საინტერესოა:

სახამებლის 10 ჯადოსნური თვისება

რაში გამოგადგებათ კარტოფილის სახამებელი – 5 რჩევა ბებიებისგან


სიახლეები ამავე კატეგორიიდან

კუნელის სასარგებლო თვისებები

კუნელის სასარგებლო
თვისებები

ირგა - გემრიელი კენკრის სასარგებლო...

ირგა

არ გადააგდოთ ნესვის ქერქი - მისი გა...

ნესვის კანის სასარგებლო
თვისებები

დავლიოთ თუ არა კისელი?

კისელის სარგებლობა

მწვანე ბარდა - შემადგენლობა და სასა...

მწვანე ბარდა

უსაფრთხოა თუ არა ცვილით დაფარული ვა...

უსაფრთხოა თუ არა ცვილით
დაფარული ვაშლი?

როგორ გავიგოთ, შეიცავს თუ არა საზამ...

საზამთროს შემოწმება

უნდა გავთალოთ თუ არა კიტრი?

უნდა გავთალოთ თუ არა
კიტრი?

ხახვი მკურნალი

ხახვი მკურნალი