რით განსხვავდება ყვითელი საზამთრო წითლისგან?
14:27 ორშ. 29 აგვისტო, 2022 წელი
ყვითელი საზამთრო ველური და ჩვეულებრივი საზამთროს შეჯვარებით მიიღეს. გარედან ისინი თითქმის არ განსხვავდებიან, მაგრამ გაჭრის შემდეგ განსხვავება თვალშისაცემია - განსხვავებული ფერის გარდა, ყვითელ საზამთროს გაცილებით ნაკლები თესლი აქვს, მისი გემო ტროპიკული ხილის ან ნესვის გემოს წააგავს. საზამთროს წითელ ფერს ლიკოპინის პიგმენტი აძლევს. ყვითელ საზამთროს ეს პიგმენტი აკლია, თუმცა სწორედ ამის დამსახურებით წითელზე უფრო სწრაფად მწიფდება!
დიეტოლოგები ამტკიცებენ, რომ ყვითელი საზამთრო წითელზე ნაკლებად კალორიულია, რადგან ნაკლებ შაქარს და მეტ A და C ვიტამინს შეიცავს.
ყვითელი საზამთროს შემადგენლობა
ყვითელი საზამთროში A, B1, B2, B5, B6, B9, E, C, PP ვიტამინები, ასევე დიდი რაოდენობით კალციუმი, კალიუმი, მაგნიუმი, რკინა, ნატრიუმი და ფოსფორი შედის.
ყვითელი საზამთროს სასარგებლო თვისებები:
ნაკლებ შაქარს შეიცავს.
სასარგებლოა კუჭ-ნაწლავის პრობლემების მქონე ადამიანებისთვის და სხეულს შლაკებისგან წმენდს.
C ვიტამინის მაღალი შემცველობა იმუნიტეტს აძლიერებს და ინფექციებთან ბრძოლაში გვეხმარება.
A ვიტამინი დადებითად მოქმედებს მხედველობაზე.
კალციუმი დადებითად მოქმედებს ძვლებზე, ფრჩხილებსა და თმაზე.
კალიუმი, მაგნიუმი და რკინა დადებითად მოქმედებს გულ-სისხლძარღვთა და ნერვულ სისტემებზე.
გახსოვდეთ, რომ საზამთროს ნიტრატების დაგროვების უნარი აქვს, ამიტომ ხილი მხოლოდ სანდო ადგილებში უნდა შეიძინოთ.
რჩევა - როგორ გავათავისუფლოთ საზამთრო ნიტრატებიდან?
უბრალოდ, დატოვეთ საზამთრო გაუჭრელად ერთი დღით ცივ წყალში და ნიტრატების შემცველობა განახევრდება.
რჩევა - როგორ ავარჩიოთ მწიფე და გემრიელი საზამთრო?
ხელის შემოკვრის დროს საზამთრო ზარის ხმას უნდა გამოსცემდეს. რაც უფრო დიდია საზამთროს კანზე ყვითელი ლაქა, მით უფრო მწიფეა. მწიფე საზამთრიოს ყუნწი მშრალი უნდა იყოს, კანი კი მბრწყინავი.
ესეც საინტერესოა:
საზამთროს დაჭრის ყველაზე მარტივი ხერხი (video)
სიახლეები ამავე კატეგორიიდან