დესერტი

რით განსხვავდება ყვითელი საზამთრო წითლისგან?

fun time

14:27 ორშ. 29 აგვისტო, 2022 წელი

ყვითელი საზამთრო

14
დაკოპირებულია

ყვითელი საზამთრო ველური და ჩვეულებრივი საზამთროს შეჯვარებით მიიღეს. გარედან ისინი თითქმის არ განსხვავდებიან, მაგრამ გაჭრის შემდეგ განსხვავება თვალშისაცემია - განსხვავებული ფერის გარდა, ყვითელ საზამთროს გაცილებით ნაკლები თესლი აქვს, მისი გემო ტროპიკული ხილის ან ნესვის გემოს წააგავს. საზამთროს წითელ ფერს ლიკოპინის პიგმენტი აძლევს. ყვითელ საზამთროს ეს პიგმენტი აკლია, თუმცა სწორედ ამის დამსახურებით წითელზე უფრო სწრაფად მწიფდება! 

 

დიეტოლოგები ამტკიცებენ, რომ ყვითელი საზამთრო წითელზე ნაკლებად კალორიულია, რადგან ნაკლებ შაქარს და მეტ A და C ვიტამინს შეიცავს.

ყვითელი საზამთროს შემადგენლობა

ყვითელი საზამთროში A, B1, B2, B5, B6, B9, E, C, PP ვიტამინები, ასევე დიდი რაოდენობით კალციუმი, კალიუმი, მაგნიუმი, რკინა, ნატრიუმი და ფოსფორი შედის.

ყვითელი საზამთროს სასარგებლო თვისებები:

ნაკლებ შაქარს შეიცავს.

სასარგებლოა კუჭ-ნაწლავის პრობლემების მქონე ადამიანებისთვის და სხეულს შლაკებისგან წმენდს.

C ვიტამინის მაღალი შემცველობა იმუნიტეტს აძლიერებს და ინფექციებთან ბრძოლაში გვეხმარება.

A ვიტამინი დადებითად მოქმედებს მხედველობაზე.

კალციუმი დადებითად მოქმედებს ძვლებზე, ფრჩხილებსა და თმაზე.

კალიუმი, მაგნიუმი და რკინა დადებითად მოქმედებს გულ-სისხლძარღვთა და ნერვულ სისტემებზე.

გახსოვდეთ, რომ საზამთროს ნიტრატების დაგროვების უნარი აქვს, ამიტომ ხილი მხოლოდ სანდო ადგილებში უნდა შეიძინოთ.

რჩევა - როგორ გავათავისუფლოთ საზამთრო ნიტრატებიდან?

უბრალოდ, დატოვეთ საზამთრო გაუჭრელად ერთი დღით ცივ წყალში და ნიტრატების შემცველობა განახევრდება.

რჩევა - როგორ ავარჩიოთ მწიფე და გემრიელი საზამთრო?

ხელის შემოკვრის დროს საზამთრო ზარის ხმას უნდა გამოსცემდეს. რაც უფრო დიდია საზამთროს კანზე ყვითელი ლაქა, მით უფრო მწიფეა. მწიფე საზამთრიოს ყუნწი მშრალი უნდა იყოს, კანი კი მბრწყინავი.

ესეც საინტერესოა:

საზამთროს დაჭრის ყველაზე მარტივი ხერხი (video)

საზამთროს კურკების სასარგებლო თვისებები!

საზამთრო და ყველი - საზაფხულო სალათი


სიახლეები ამავე კატეგორიიდან

მარწყვი შოკოლადში – როგორ მოვამზადო...

მარწყვი შოკოლადში

ტორტი „მიკადო“ – უგემრიელესი სომხურ...

ტოროტი მიკადო

ქოლდ ბრიუ – ცივად დაყენებული ფილტრი...

ქოლდ ბრიუ

თაფლის ტორტი - მარტივი დესერტი ცხობ...

თაფლის ტორტი - მარტივი
დესერტი

უკოფეინო ყავა - მოამზადეთ ფინიკის კ...

უკოფეინო ყავა ფინიკის
კურკებისგან

არაჟნის მოხარშული კრემი

არაჟნის მოხარშული კრემი

ცივი კრემი შესქელებული რძით

ცივი კრემი შესქელებული
რძით

ნამცხვარი „ენა“ - სწრაფი დესერტი

ნამცხვარი „ენა“ - სწრაფი
დესერტი

როგორ მოვამზადოთ შვრიის რძე?

როგორ მოვამზადოთ შვრიის
რძე?